Teringin nak makan kek coklat...tu yg buat tu...tambah2
bersempena dengan jamuan akhir tahun sekolah tadika ank aku..nak dijadikan juadah bersama nanti...
.kali ni aku buat kek coklat versi lain sikit..guna resepi yg jiran bagi..x sama dgn resepi yg aku buat dulu...yg ni rasa dia lebih sedap dan kek lebih basah..bezanya yg dulu aku guna marjerin tapi kali ni guna minyak jagung...
bersempena dengan jamuan akhir tahun sekolah tadika ank aku..nak dijadikan juadah bersama nanti...
.kali ni aku buat kek coklat versi lain sikit..guna resepi yg jiran bagi..x sama dgn resepi yg aku buat dulu...yg ni rasa dia lebih sedap dan kek lebih basah..bezanya yg dulu aku guna marjerin tapi kali ni guna minyak jagung...
Saper-saper yg nak cuba buat boleh ambik guna resepi ni..
memang rasanya yg lazat dan kek yg lembut...berbaloi-baloi...seperti beli kat kedai.....heheeh..angkat bakul nampak.....
memang rasanya yg lazat dan kek yg lembut...berbaloi-baloi...seperti beli kat kedai.....heheeh..angkat bakul nampak.....
Resepi
Bahan A
1 cawan minyak jagung
1 cawan gula halus
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
Bahan B
3 biji telor-dipukul hingga kembang
1 cawan tepung gandum / tepung naik sendiri ( kalau guna tepung gandum masukan 1 sudu teh soda & baking powder )
Bahan Topeng
5 sudu besar susu cair
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar serbuk koko
1 susu besar mentega
badam / coklat rice utk hiasan
Cara-cara
1. Campurkan bahan A dan kacau dia atas api yg sederhana sehingga sebati dan sejukan.
2. Masukan telor yg telah dipukul hingga kembang ke dalam bahan A
3. Masukan tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati
4. Masukan dalam loyang dan kukus hingga masak ( 1/2 jam @ 45 minit )
5.Untuk topeng campurkan semua bahan dan kacau hingga sebati.sejukan dan tuang ke atas kek yg telah sejuk.
6. Tabur badam / coklat urai
itu sahaja...selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment