Inilah dia kuih putri mandi ..
ataupon dikenali dengan gelaran kepek hidung...kuih ni aku buat
dalam beberapa hari yg lepas..kebiasaannya org buat dalam bulan puasa
dijadikan juadah utk berbuka tapi tak salah jugak kalau dimakan di hari2 & waktu yg lain..hi3x..
ataupon dikenali dengan gelaran kepek hidung...kuih ni aku buat
dalam beberapa hari yg lepas..kebiasaannya org buat dalam bulan puasa
dijadikan juadah utk berbuka tapi tak salah jugak kalau dimakan di hari2 & waktu yg lain..hi3x..
Bahan2nya
1 cawan tepung pulut ( hidangan utk 2 org )
sedikit air & pewarna hijau / air daun pandan
Cara2nya
1. sediakan bekas yg besar, senang utk mengadun bhn tersebut.
2. masukan tepung pulut, sedikit air ( masuk air sikit2 ) takut lembik + pewarna sekali
3. Adun sampai jadi doh jgn terlalu keras & jgn terlalu lembik
4. Kemudian buat bentuk bulat2 dalam sebesar ibu jari & kemek kan di bhg dalamnya.
5. Masak air dalam periuk sehingga mendidih , kemudian masukan adunan yg telah siap dibentuk. Apabila semua kuih yg telah dimasukan tadi timbul bolehla diangkat & ditoskan.
Bahah2 utk kelapa
1 cawan kelapa putih mesin
sedikit gula, garam
1 keping gula melaka ( nak bg hitam masukan sedikit air gula melaka yg telah dihanguskan )
Sedikit air
Cara2nya
Masukan kesemua bahan & kacau di atas api yg perlahan. Masak sehingga gula & manisan sebati dgn kelapa. Apabila kelapa dah jadi bersinar dan melekit bolehlah matikan api. Kemudian masukan kuih yg telah masak ke dalam kelapa tadi & gaul bagi rata.
No comments:
Post a Comment