Sunday, February 20, 2011

Cucur Udang

Cucur udang ni kalau kat kat kampung org panggil lain, 'jemput malas' ....hah itulah nama yg diberi kalu kat Negeri  Cik Siti Wan Kembang..kampung ambo..hi3x....
Hari rasa rajin nak masak utk makan petang..puah duk sajo , bulihla ngunyah2, sambil duk tengok tv n layan internet...ko guano??....
Resepi ni reka sendiri..ikut suka nok bubuh....

tapi bila masak sedaplah jugak..Tak caya?????boleh cuba....


Bahan2nya

Bahan Utk Cucur
Tepung Gandum ( ikut kuantiti yg anda mahu )
Air secukupnya
1 biji telor
Sedikit Garam
Setengah sudu besar yis
1 labu bwg besar dipotong nipis2
1 ikat kangkung dipotong
ikan bilis ( kalau ada udang lg baik)

Cara2nya
Semua bahan diadun sebati...jgn lembik sangat..adun macam nak buat cucur biasa.
Aku letak ikan bilis sebab stok udang dalam peti ais dah habis...biasanya letak udang
biarkan dlm 1/2 jam & lps tu boleh goreng dan potong kecik2...

Bahan2 utk kuah

2 ulas bwg putih
4 biji lada kering
2 keping gula melaka
sedikit air asam jawa
garam & gula secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung
 sedikit belacan

Cara2nya
Bwg, belacan & lada kering diblended, masukan air asam jawa, 
gula melaka & perisa garam, gula.biarkan sehingga mendidih.
Kemudian masukan tepung jagung yg telah disebatikan dgn air...
Kacau bagi rata & then boleh angkat.
Sudah siap....!!( mungkin nampak pelik kuah cucur aku nih!!!)
sebab setengah org tu kuahnya mcm kuah rojak..letak kacang tanah / ubi keledek nk bagi pekat.
Tapi tak kisahlah..itu mengikut citarasa masing2...

No comments:

Post a Comment