Sunday, February 27, 2011

Tepung Pelita

Kuih tepung pelita

Syawal menjelma  tandanya nak raya
Di malam hari pasang pelita
Manis & lemak enaknya rasa
Inilah dia kuih tepung pelita

Actualy kuih ni aku buat masa Jumaat lepas, di jual kat Pasar Tani...
Sebelum memasaknya, jgn lupa sediakan acuan dia. Takder daun pisang pon takper..
boleh letak dlm bekas...
tapi kalu guna daun pisang lg sedap...aromanya terasa & bau wangi...

Bahan2nya

Lapisan bawah ( hijau )

250 gram tepung beras ( 50 biji )
4 cawan mark air
Sedikit pewarna hijau / daun pandan di kisar tapis ambik airnya
2 cawan gula
sedikit air kapur ( aku x letak)
Cara2
Semua bhn disatukan dalam periuk. Sebatikan debu dlm air. Panaskan periuk kacau sehingga mendidih
( kacau jgn berhenti ). Selepas mendidih perlahankan api dan biarkan beberapa minit. Apabila tepung dah nampak pekat & likat, bolehla dimasukan ke dalam acuan daun pisang. Sebelum itu, jgn lupa letak gula dlm bekas acuan.


Bahan2

Lapisan Atas ( Santan )

250 gram tepung beras
4 cawan mark air
200  gram santan pekat
sedikit garam & gula

Cara2

Semua bahan disatukan dalam periuk.Lakukan seperti memasak bhn2 utk lapisan atas.
Bila masak masukan ke dalam acuan yg telah dimasukan lapisan hijau tadi.

** Sesetengah org dia kukus, tapi cara akub ni x kukus sebab dah kacau tepung tu sehingga betul2 msk**

No comments:

Post a Comment