Assalamualaikum...,
bertemu lagi kita dalam ruangan blog Keluarga Ku Syurgaku. Apa khabar semua???Harap2 semuanya berada dalam keadaan yg baik..
Hari ni aku masak lauk Ayam Oriental. Resepi ni aku ambik dalam blog http://ezadlieza.blogspot.com
Terima kasihla kepada tuan punya resepi ni,
sebab memang berbaloi-baloi, sedapppp....lain kali boleh masak lagi.
Saper2 yg nak cuba , tak rugi hasilnya memang puas hati...
AYAM ORIENTAL
Bahan2
1/2 ekor ayam dipotong kecil-lumur kunyit garam
1 biji kentang dipotong baji ( aku x letak )
goreng ayam dan kentang sehingga masak, ketepikan.
Sambal oriental:
1 tangkai daun kari
5 ulas bwg merah ~ hiris
3 ulas bwh putih ~ cincang
garam & gula secukup rasa
1 biji cili hijau ~ hiris
1 batang serai- saya tambah ( aku x letak )
Bahan2 ini dicampur jadikan pes
2 s/b pes tom yam
2 s/k rempah kari ikan
1 1/2 s/b sos tiram
2-3 sudu mkan sos cili-saya tambah
2 s/k sos ikan -aku tak letak
6 s/b air panas -saya lebihkan
Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan.
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan ayam goreng dan kentang dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit atau sehingga ayam dan kentang mesra dengan sambal. Sedia utk dihidangkan.
assalamualaikum..
ReplyDeleteayam oriental ni memang best.asalnya sotong oriental.kalau try pada sotong pun..fuhh sodappp.tapi saya pun dah try pada ayam jugak.hehe.followw