Friday, December 31, 2010

~Tinggal kenangan 2010~

Hanya 3 jam lagi kita akan melangkah ke alam baru..tahun 2011...Setahun berlalu rasa macam sekejap saja..begitulah pantas masa berlalu meninggalkan kita semua....
sedar tak sedar dah setahun kan????
Pelbagai peristiwa yg telah berlaku / telah dilalui sepanjang tahun ini...walaupun pahit ataupon manis tetap ku terima jua..itulah yg dikatakan lumrah kehidupan. Semoga hari2 yg ku lalui ini lebih mematangkan & mendewasakan aku tentang asam garam hidup....
Di sini aku sempat mengedit beberapa gambar sekitar tahun 2010 untuk tatapan & kenang-kenangan....






Semua ini hanya tingal kenangan dalam hidup aku...
kenangan yang cukup indah untuk diabadikan dalam kamus asmara ku...hihihi.....semoga kehadiran tahun 2011 akan lebih memberi erti & akan lebih indah lagi.....
Kepada kawan2 yg ada membaca blog aku ni...aku memohon seribu kemaafan seandainya selama ini ada tersalah kata & tersasur bahasa dalam catitan aku di sini.....sesungguhnya aku manusia biasa....


*********

Thursday, December 30, 2010

~Mama, Abang & baby Raffeq~

Amboi...!!!
Hari ni mama 'berjangok' sakan.....hihihi...selepas bersalin ni tak sempak nak melawa maklumlah duk terperap kat umah jer..tapi hari ni bersempena dengan hari daftar sekolah si Mifzal ni aku pon x lepaskan peluang lah..
maklumlah dah lama rasanya tak berbaju kurung .....
Sementara menunggu cik hubby bersiap aku pon aper lagi...bersama Abang & baby tak lepaskan peluang utk bergambar...
sesi fotografi syok sendiri....hihih...!!!
jgn mare...
*
*
*

*
*
*
*
*
*

*
*
*
Emm....
jangan tertipu...
ini bulu mata asli tau!!!!


Mama & Raffeq



Tembam sunggoh muka si kecik......


*
*
*


Abang selalu nak dukung & riba baby..
tak boleh nak dibiarkan selalu..
rasanya silap2 nya angkat baby tu..sayang sokmo...tapi ngenat ko baby pon sokmo jugak..huhuhu

Mama, Abang & baby.....Eik????mana lagi separuh muka baby...
masalah teknikal yg tidak dapat dielakkan..huhuhu..
Apa tidaknya ..
main tangkap muat sendiri jer...


Inilah kisah..keluargaku syurgaku...anak-anak umpama sebutir permata,
kehadiranya memberi seribu penawar dalam kedukaan....Aznor Mifzal & Aznor Raffeq Cahayamata Mama & papa penyeri keluarga.....
Semoga bahagia selamanya....
Amin...

Wednesday, December 29, 2010

~Dunkin Donat~

Lamanya aku tak makan dunkin donat nih..

.semenjak balik kelantan ni rasanya jarang makan..almaklumlah kat sini terdapat hanya di Kota Bharu sahaja...kalau kat K.L..mana2 tesco mesti ada jual donat nih...my fovourite donut yg inti nya coklat n coklat rice besalut kat permukaan dia...Kebetulan plak cik hubby aku ke Kuala Lumpur jadi aku pon sempatlah berpesan kat dia....

*

*

*

Bila bercerita pasal donut ni..teringat plak masa kami sekeluarga duduk kat Shah Alam...time nak balik kampung mesti singgah sebentar kat Dunkin Donut Gombak untuk membelinya....dijadikan juadah semasa perjalanan..Cik hubby aku beli 2 set..dapatlah 12 biji..untung sikit....sampai umah tinggal 10 biji jer...
yang lagi kelakarnya ..hihihi...


*

*

*

*

*




Tengok...

donat hanya tinggal 3 biji yg aku sempat ambik gambarnya...bukan aper masa cik hubby balik tu..aku di rumah mertua ..tak bw kamera..mulanya dah simpan 5 biji tapi anak sedara ramai jd terpaksa bglah siki2 sorang...

so donut yg tinggal utk aku bawa balik ke rumah aku ni jer...apapon...masih ada utk di rakam & dimasukan dlm ni..ada lg kenangan utk di tengok nanti...



Friday, December 24, 2010

Telor Bungkus

Resepi dua hari yg lepas..x sempat nak update,
dah tak tahu nak masak apa untuk 'dinner'...
*
*
buka peti ais tengok ada daging, ayam, carrot n timun batang...
so aku pikir2 boleh nak dijadikan telor bungkus nih....lagipon dah lama tak masak resepi ni..lama2 tak makan rasa sedap...tanpa melengahkan masa aku pon bersiap sedia untuk menyediakan intinya...hihi..

*
*
*


Daging, ayam, carrot timun batang...
semua aku campor ( potong kecik2 )...masak dgn sos tiram & sos cili...
perasa mengikut citarasa sendiri.....


Inilah hasilnya....hiasan tu sajer jer nak habiskan stok lada & tomato ..kalu tidak duk buruk dalam peti ais..Anak aku tanya mama nak masuk tanding ko??masak comel2 nih...hehehe...Inilah lauk untuk hidangan makan malam kami....satu lauk jer dah cukup sebab kat dalam tu dah ada bermacam jenis rasa dah..hihi
Itu sahaja untuk kali ini....
semenjak 2 menjak ni asyik duk masukan cerita tentang masakan jer..bukannnyer aper...takder cerita lain yg kurasa menarik utk diceritakan di sini....lagipon blog ini hak milik persendirian ..jadi kita punya sukalah nak masukan apapon....




Sunday, December 19, 2010

~Jom Kita berposing-posing~






~CuBaaN YaNg PeRtaMa~


Semangat yg membuak-buak untuk membuat kuih,..
aku telah menyediakan segala macam peralatan dan bahan-bahan untuk menghasilkan kuih Sri Muka ini...akhirnya dengan penuh keyakinan & dedikasi aku telah membuat kuih ini..maka dengan rasa bangganya ...cubaan yg pertama kali ini aku telah berjaya mengahasilkan kuih sri Muka ini dengan jayanya..... ..
*
*
*
*

Hasil dari tanganku....nampak canti hijaunya....menambah lagi selera aku ni..kuih ni memang menjadi kesukaan ku..tambah2 yg kat atas ni ( hijau )...Ini sebelum dipotong...

*
*
*

Selepas dipotong...nampak tak..???
pulutnya yg lapisan bawah tu tak berapa cantik..ini kerana ia agak lembik...aku terlebih letak santan..sedap memangla sedap..sebab lemak..tapi pulut menjadi lembik dan susak nak dipotong...ianya melekat-lekat....
kalu nak dijual memang tak boleh tak cantik dah susah dipotong...
*
*
Thats all untuk kali ini...
nanti aku akan cuba buat kuih yg lain plak...bagi yg baru nak mencuba
selamat mencuba..resepi boleh didapati dalam internet...heheh
Good Luck!!!!

*********

Wednesday, December 15, 2010

~Kuih oh!..kuih...~


sedapnya nampak.........nak kena try ni...sebenarnya gambar2 kuih ni aku ambik dalam internet, bukanyer aper just nak try buat and then nak jual kat pasar tani...konon-kononyer nak mempelbagaikan lagi kuih-muih yg di jual di gerai kami.....tak salahkan kalu nak mencuba sesuatu yg baru.....sekurang-kurangnyer kalu tak di jual pon untuk dijadikan juadah buat keluarga tercinta...heheheh

kuih ni, kuih lapis...sejenis kuih yg agak manis & lemak...aku memang suka kuih ni...sebelum ni tau mkn jer..tapi tak tau plak cara nak membuatnya..tapi setelah aku cari punya cari dalam internet akhirnya dapat jugakla resepi dia...insyaallah..kalu takder aper2 esok nak try buatlah...tapi tak taulah jadi ke taknya..harap2 jadilah yea!!!

Sri muka nama di beri..sungguh cantik nama di beri ..secantik kuih yg 'menjadi'....heheheh....sedap sunggoh kuih ni...ni pon aku tak pernah buat sendiri..tapi kalu yg sri kaya tu ( yg coklat kat atas tu ) itu...aku pernah buat jual kat pasar tani masa dalam poso....larislah jugakk....yg ni nak kena try jugak....cara dia lebih kurang sama dengan sri Kaya...

ini plak..kuih pau....kuih ni aku tak pernah buat..tapi dalam perancangan aku & cik hubby nak buat kuih pau ni utk dibekalkan kat sekolah, kedai-kedai macam yg dah ader kat kedai2 skrg ni ( guna steamer) sekarang ni peralatan dah ada...Alhamdulillah bantuan yg kami mohon dari pejabat pertanian dah diluluskan..cuma sekarang ni tunggu aku jer bertindak...x boleh nak start lg sebab tunggu si kecik membesar dulu....nanti bolehla nak g kursus cara2 utk buat pau ni supaya dapat hasilkan pau yg sedap & lembut....

Tepung pelita...kuih ni memang aku expert lah nak menghasilkan nyer...bukannyer nak meninggi diri..tapi seminggu sekali duk buat dalam 600 biji...tiap2 minggu...tak kanlah tak pandai..heheheh...cuma sarang dia susah sikit..sejak ada ank ni aku upah jer org buat sarang ( acuan ) dia..100 biji rm 5.00 kira oklah tu.....kalu buat sendiri jenuhlah nak membuatnya.....kat pasar tani kuih ni memang mendapat sambutan yg amat mengalakan ..diantara kuih yg paling terlaris...

Bingka ni nampak cam sedap jer..tapi tak pernah buat dan tak pernah makan....tapi tengok bahan2 dia n cara membuatnya senang jer..tapi tak taulah ..kalu nak tau nampak gayanya kena cuba dulu....

Puding roti berlauk ni sedap jugak nampak...hehheh..semuanya sedap jer....semua nak kena cuba lah ...tak tau bila ni ,..byk sangat nak buat nih...entah2..resepi tinggal resepi...walau camner pon, aku kena kuatkan semangat...yg paling penting kuih lapis & kuih sri muka mesti jadi punya....

Kuih apam coklat...resepi dia nak sama macam kek coklat...cuma dia guna acuan bulat..kalu kat umah aku acuan ni digunakan utk mengukus kuih kosul...tapi kukus apam ni nampak cantik jgk...


kalu nak ikutkan hati banyak lagi kuih2 yg aku teringin nak mencuba..tapi try yg ni dulu....Oleh itu selamat mencuba & selamat berjaya to me dalam menghasilkan kuih muih ini...Insyaallah..kalu dah menjadi nanti akn ku masukan dalam blog ni utk dikongsikan bersama nanti....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TOP TEN MEMBER VISIT

Laguku

Kau yg merubah segalanya..
kau sebenarnya yg mencuri hati
aku yg masih meratapi kehancuran
cinta lalu yg tak kesampaian

Apakah aku yg terburu-buru
cuba melupakan peristiwa lalu
atau mungkinkah ku terpesona
pada kejujuran yg engkau berikan

Tercipta suatu ikatan ...
Yg kita bina dari kehancuran
Masa silamm.....
Oh tuhan...
Kau restukanlah cinta indah
bagai pelangi kekal abadiey

Masih jauh sayang perjalanan kita
Pasti ada yg beronak duri
Namun tiada yg berubah rasa
Kerna ku tahu kau saja di hati..