Wednesday, December 15, 2010

~Kuih oh!..kuih...~


sedapnya nampak.........nak kena try ni...sebenarnya gambar2 kuih ni aku ambik dalam internet, bukanyer aper just nak try buat and then nak jual kat pasar tani...konon-kononyer nak mempelbagaikan lagi kuih-muih yg di jual di gerai kami.....tak salahkan kalu nak mencuba sesuatu yg baru.....sekurang-kurangnyer kalu tak di jual pon untuk dijadikan juadah buat keluarga tercinta...heheheh

kuih ni, kuih lapis...sejenis kuih yg agak manis & lemak...aku memang suka kuih ni...sebelum ni tau mkn jer..tapi tak tau plak cara nak membuatnya..tapi setelah aku cari punya cari dalam internet akhirnya dapat jugakla resepi dia...insyaallah..kalu takder aper2 esok nak try buatlah...tapi tak taulah jadi ke taknya..harap2 jadilah yea!!!

Sri muka nama di beri..sungguh cantik nama di beri ..secantik kuih yg 'menjadi'....heheheh....sedap sunggoh kuih ni...ni pon aku tak pernah buat sendiri..tapi kalu yg sri kaya tu ( yg coklat kat atas tu ) itu...aku pernah buat jual kat pasar tani masa dalam poso....larislah jugakk....yg ni nak kena try jugak....cara dia lebih kurang sama dengan sri Kaya...

ini plak..kuih pau....kuih ni aku tak pernah buat..tapi dalam perancangan aku & cik hubby nak buat kuih pau ni utk dibekalkan kat sekolah, kedai-kedai macam yg dah ader kat kedai2 skrg ni ( guna steamer) sekarang ni peralatan dah ada...Alhamdulillah bantuan yg kami mohon dari pejabat pertanian dah diluluskan..cuma sekarang ni tunggu aku jer bertindak...x boleh nak start lg sebab tunggu si kecik membesar dulu....nanti bolehla nak g kursus cara2 utk buat pau ni supaya dapat hasilkan pau yg sedap & lembut....

Tepung pelita...kuih ni memang aku expert lah nak menghasilkan nyer...bukannyer nak meninggi diri..tapi seminggu sekali duk buat dalam 600 biji...tiap2 minggu...tak kanlah tak pandai..heheheh...cuma sarang dia susah sikit..sejak ada ank ni aku upah jer org buat sarang ( acuan ) dia..100 biji rm 5.00 kira oklah tu.....kalu buat sendiri jenuhlah nak membuatnya.....kat pasar tani kuih ni memang mendapat sambutan yg amat mengalakan ..diantara kuih yg paling terlaris...

Bingka ni nampak cam sedap jer..tapi tak pernah buat dan tak pernah makan....tapi tengok bahan2 dia n cara membuatnya senang jer..tapi tak taulah ..kalu nak tau nampak gayanya kena cuba dulu....

Puding roti berlauk ni sedap jugak nampak...hehheh..semuanya sedap jer....semua nak kena cuba lah ...tak tau bila ni ,..byk sangat nak buat nih...entah2..resepi tinggal resepi...walau camner pon, aku kena kuatkan semangat...yg paling penting kuih lapis & kuih sri muka mesti jadi punya....

Kuih apam coklat...resepi dia nak sama macam kek coklat...cuma dia guna acuan bulat..kalu kat umah aku acuan ni digunakan utk mengukus kuih kosul...tapi kukus apam ni nampak cantik jgk...


kalu nak ikutkan hati banyak lagi kuih2 yg aku teringin nak mencuba..tapi try yg ni dulu....Oleh itu selamat mencuba & selamat berjaya to me dalam menghasilkan kuih muih ini...Insyaallah..kalu dah menjadi nanti akn ku masukan dalam blog ni utk dikongsikan bersama nanti....

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TOP TEN MEMBER VISIT

Laguku

Kau yg merubah segalanya..
kau sebenarnya yg mencuri hati
aku yg masih meratapi kehancuran
cinta lalu yg tak kesampaian

Apakah aku yg terburu-buru
cuba melupakan peristiwa lalu
atau mungkinkah ku terpesona
pada kejujuran yg engkau berikan

Tercipta suatu ikatan ...
Yg kita bina dari kehancuran
Masa silamm.....
Oh tuhan...
Kau restukanlah cinta indah
bagai pelangi kekal abadiey

Masih jauh sayang perjalanan kita
Pasti ada yg beronak duri
Namun tiada yg berubah rasa
Kerna ku tahu kau saja di hati..