Monday, March 28, 2011

Nasi Goreng Oriental vs Daging Masak Merah

Uhhh!!...Selsema melanda diriku, batuk & hidung asyik berair jer..
tapi nak tak nak kena lah masak jugak untuk dimakan di pagi ini...
Tetapi nak masak yg paling senang & mudah jer..rasa malas & tak larat. 
Tengok punya tengok kat dalam periuk ada nasi putih lebih yg semalam punya..and then...sotong oriental aku pon amsih ada lagi....pikir2 apa kata kalau aku masak nasi goreng oriental plak!!!??..kui3x....
Dalam 2 3 hari ni..kita mkn yg oriental2 jer..hi3x....
Nak cuba jadi macam mana nasi goreng nih!!rasa2 sedap ke tidak....????
nak tahu tengoklah nanti....
*
*
*
*
T
A
R
A

Nasi Goreng Oriental yg telah siap dimasak....
Untuk dijadikan lauknya..aku goreng daging masak merah...
masak ala2 kadar jer...kalau mkn nasi saja kan..tak best plak..!!tu yg goreng daging tuh...
Apapon..Nasi goreng ni kira oklah...no bad org kata...
alau tak caya bolehla cuba.resepinya sama jugak cam nak masak ayam /sotong oriental.
Cuma kita masukan nasi putih jer..
Okeylah..dengan hidung yg tak selesa ni nak mengarang pon susah..tak mboh ckp pjg2 dah....
STOP di sini dulu..

Sunday, March 27, 2011

Sotong Oriental

Menu hari ini...Sotong Oriental
Masak oriental lagi..mentang2 lah cik hubby puji cakap sedap masa masak ayam oriental hari tu...kui3x...
Tapi hari ni aku oriental kan sotong....resepinya sama jugak cam hari tu just tukar lauk nya jer...

Saturday, March 26, 2011

Kek Batik

Beberapa hari dah aku tak apdate blog, bukannya malas, ataupon sibuk...
cuma tak der kisah atau cerita yg menarik sangat nak disharekan kat sini.
Apapon hari ni aku ada benda yg nak dikongsikan dengan korang semua...
emm....nak tunjuk kek batik yg aku baru jer buat jap tadi...masih 'fresh' lagi nih!...hi3x...
Dah 2 3 kali buat..tapi yg ni kira menjadi sangat..
yg lepas2 tu asyik lembik jer..mungkin byk sangat milo yg aku letak..
kali ni aku ambik resepi daripada blog izahdaut. 
Mintak halal yer Izah...& terima kasih kerana sudi berkongsi resepi yg anda miliki....Bagi yg nak cuba aku copy resepinya kat sini..

Bahan-bahan

200 gram Biskut marie
1/2 cawam susu pekat
1/2 cawan milo
1/2 cawan susu cair
2 sudu marjerin
1 biji telor
2 sudu serbuk koko

Cara-cara membuatnya

1. Cairkan marjerin
2.Masukan semua bhn2 tadi & kacau sehingga pekat.
3. Masukan biskut marie
4.Masukan dalam loyang & tekapkan , kemudian masukan dalam peti ais.
*
*
*
*
Tengok hasilnya...
Inilah hasilnya Kek batik yg aku buat....Sekali lagi terima kasih kepada tuan empunya resepi..
Anak sulong aku memang suka kek ni...Jom kita makan dulu....

Tuesday, March 22, 2011

Ayam Oriental


Assalamualaikum...,
bertemu lagi kita dalam ruangan blog Keluarga Ku Syurgaku. Apa khabar semua???Harap2 semuanya berada dalam keadaan yg baik..


Hari ni aku masak lauk Ayam Oriental. Resepi ni aku ambik dalam blog  http://ezadlieza.blogspot.com
Terima kasihla kepada tuan punya resepi ni, 
sebab memang berbaloi-baloi, sedapppp....lain kali boleh masak lagi.
Saper2 yg nak cuba , tak rugi hasilnya memang puas hati...

AYAM ORIENTAL

Bahan2
1/2 ekor ayam dipotong kecil-lumur kunyit garam
1 biji kentang dipotong baji ( aku x letak )

goreng ayam dan kentang sehingga masak, ketepikan.

Sambal oriental:

1 tangkai daun kari
5 ulas bwg merah ~ hiris
3 ulas bwh putih ~ cincang
garam & gula secukup rasa
1 biji cili hijau ~ hiris
1 batang serai- saya tambah ( aku x letak )
Bahan2 ini dicampur jadikan pes

2 s/b pes tom yam
2 s/k rempah kari ikan
1 1/2 s/b sos tiram
2-3 sudu mkan sos cili-saya tambah
2 s/k sos ikan -aku tak letak
6 s/b air panas -saya lebihkan

Cara Menyediakan

1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan.
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan ayam goreng dan kentang dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit atau sehingga ayam dan kentang mesra dengan sambal. Sedia utk dihidangkan.


Saturday, March 19, 2011

Jom MaiN MaSak2 ..


Jom masak Murtabak Maggie,...bila tengok dalam Facebook yg Cikgu Ieda postkan nampak macam sedap jer..tu aku pon try search kat internet & ambik resepinya...
tapi aku ubahsuai sikit, tambah isi ayam yg dicincang  + carrot dipotong kecik2..
sedaplah jugak..kalu ada mayonis @ cheese lagi sedap rasanya.....try lain kali plak...
ada yg tanya mkn dgn nasi ataupon mkn mcm tu jer...
bagi aku mkn dgn nasi pon boleh. Nak mkn begitu pon ok jugak....
Tapi tadi aku mkn dengan nasi + sup ayam....


 Bubur ni aku buat masa hari jumaat lepas,
ingat nak g letak kat pasar tani tapi tak sempat nak masukan dalam plastik, so aku mkn jer...
memandangkan ada byk aku bagi jer kat jiran sebelah....
kalu tak confirm x habis & membazir...

Kuih lapis ni pon sama, gara2 lembik tak jadi nak bawa ke pasar tani..
tak tahulah naper leh jadi lembik ..dah ikut sukatannya dah...tapi still lembik, 
mungkin tak cukup masakagaknya..tapi rasanya sedap jgk...

Wednesday, March 16, 2011

Mama & Raffeq





Laksa Penang

Laksa Penang utk santapan Nija & keluarga...hi3x..
Sebenarnya petang semalam Nija ( kawan aku ) datang umah , so aku tak tahu nak masak aper utk diorang..jadi pikir punya pikir aku pon masaklah laksa penang..hanya buat kuahnya, laksa aku beli kat pasar....Cepat & mudah...

Bahan2nya

Utk kuah
1/2 kg ikan 
10 biji bwng merah *
1 labu bwg besar*
5 biji bwg putih*
10 biji lada kering*
2cm belacan*
sedikit halia*
5 gelas air
5/6 Asam keping
Garam & gula
Daun kesum
1 batang bunga kantang

Utk Ulam
 Telor
Lada merah
Daun salad
Timun Batang
Bawang Besar
 Nenas ( jika ada)

Cara2nya
1. Ikan direbus & diblend sampai hancur. Kemudian tapis.
2. Semua bhn2 bertanda * di atas di blend. Campur dgn ikan yg sudah di blend & diasingkan tulangnya.
3. Masukan dalam periuk, masak sehingga mendidih.
**( utk senang. Biasanya ikan yg di blend aku tapis atau ayak dalam air yg diasingkan dalam bekas yg besar)
dengan cara ini, semua tulang2 dapat diasingkan.

Monday, March 14, 2011

Baby Raffeq & Mifzal

Hari ni nak bawa Rafeeq g klinik, nak cucuk dia...
mesti nagis lah tu nanti. Sebelum tu sajer je nak posing2 dulu...dah lama tak ambik gambar Rafeeq ngan Mifzal, dah makin nak sama ngan muka abang dah muka si Raffeq ni..ramai yg cakap muka dia sekarang ni dah sama sangat ngan muka abang dia..hi3x....yealah dah nama adik abang, mestilah samakan????

Naper sayang..asyik nganga mulut jer...

Emmm...abang , tadi bukan main taknak masa mama nak ambik gambar..
lepastu dia plak yg beriya-riya

Sama tak muka kita dua?????

Naper tu abang??



Alahai..tembamnya, ank mama...

Tutup mulut tu, nantikan masuk lalat...
*
*
Sekian utk kali ini, kisah anak2ku...Sekejap jer masa berlalu, Raffeq dah nak masuk 6 bulan...
tak sabar nak melihat dia makin membesar..semoga Mifzal & Raffeq ,
membesar dengan sihat & jadi ank yg baik.
...AMIN...


Sunday, March 13, 2011

Makan Kenduri

Hari ni aku dijemput utk menghadiri majlis kenduri kahwin ank sepupu cik hubby aku...dah pakat dengan adik ipar, kak ipar & mak mertua nak g sama2. Jenuh duk tunggu kat umh cik hubby aku tak balik2 lagi..adik ipar aku mesej nak g kul 3 tapi jam dah 3.30 ptg ..confirm tak jadi dah nih..!!bisik ku dalam hati..Bukan main lagi ni..make-up dah siap nih!!hi3x..dah ingat tak jadi aku pon g sapulah lisptik yg telah ku sapukan dibirku ini...kelakarlah plak rasanya...dekat kul 3.45 ptg cik hubby aku pon balikla...Tak siap lagi.??? katanya padaku..eik..ingatkan tak jadi doh....jawab ku..."kui3xx...dengan secepat mungkin aku bersiap pakai baju n tudung....nasib lah baju dah standby tadi..Jadilah jugak akhirnya ku g makan kenduri...

Tinggal abang & baby Raffeq kat Cik Hubby...jagalah jap...!!ingat nak bawa g tinggal umah Mak mertua tapi si Mifzal tidur, kejutkan dia tak nak bangun...so aku tinggalah ...
*
*
*
*
Dalam kul 4.00 lebih sampailah umah pengantin perempuan..., masa aku sampai pengantin tengah bergambar & masa aku naik atas umah tu..pengantin dah turun ke bawah utk makan beradab..sempat jugaklah aku masuk dalam bilik pengantin utk bergambar, walaupon tak byk tapi bolehla...nak buat kenang-kenangan org kata...nak ambik kat pelamin ..malu, tu ambik kat dalam bilik jer...hi3x...

Sempat ambik gambar pelamin..merah & putih warna temanya....comel jugak kan??

2 mempelai sedang bersanding...

Barang hantaran pihak perempuan  utk pengantin lelaki

Barang hantaran pengantin lelaki utk pengantin perempuan

Sempat berposing dalam bilik pengantin bersama adik ipar...
cepat2 suruh sepupu ambik takut nanti pengantin masuk nak bergambar..


 *
*
*
Lepas sesi bergambar kita pon turun utk menjamu selera,
nasi putih , daging gulai, ayam percik & sambal belacan sedap sunggoh...
walaupon di rumah tasi aku dah mkn nasi, tapi tetap mkn ...hi3x..sekarang ni mood mkn menjadi-jadi , berat badan aku pon makin naik dah...sekarang ni dah naik jadi 50 kg dah..daripada 45 sebelum ni...
Lepas jer mkn nasi, tengok ada bubur pulut hitam & labu sira..adussss...labu sira!!!kegemaran ku..makan je lah...( sakit badan tak tau!! )
Sudah semuanya....aduiiii....kenyang tahap kaban la....rasa tak boleh nak jalan..tapi tak boleh lama2 dah..tepon dah berbunyi,...cik hubby call katanya ank aku dah bangun....sebelum balik, kena aiskrim plak 1 kon..hi3xx..ais krim percuma lagi.....Balik dengan hati yg senang
& perut yg kenyang....

Nasi Tomato

Hari ni, aku masak nasi tomato untuk mkn tengahari..tak sia2 aku ambik resepi kat my resepi..hasilnya memang sedap & menyelerakan...simple tapi sedapppp....anak teruna aku biasanya kalau nak suruh mkn nasi, bukan mainlah susahnya..tapi kali ni mkn 2 kali lagi..memang sedaplah..tak caya nanti bolehla cuba...
Hasilnya

Masih panas nih!!!baru jer masak......
Nyum3x...
Dimakan bersama ayam kurma & acar timun..mulanya ingat nak masak ayam masak merah, 
tapi ank teruna aku x suka kalu masakan pedas2 so aku msk ayam kurma jer...
kira oklah makan dengan nasi tomato ni..
Bukannya aper buat mcm ni..nak bagi ank teruna aku suka & berselera nak mkn...

Kalau nak mencuba aku copy resepinya nih!!
Bahan2nya
2 cawan beras basmati ( aku guna beras biasa jer )
2 cawan air
2 biji tomato dipotong dad
1/2 cawan susu ( aku guna susu pekat letak dlm 2 sudu jer )
3 sudu besar sos tomato
1 helai daun pandan
Sedikit garam

Bahan utk tumis
2 sudu mentega / minyak sapi ( aku guna minyak biasa jer )
2 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
2 ulas bawang putih dihiris

Cara
Tumis bhn yg sepatutnya ditumis. Bila naik bau, masukan beras yg telas dbasuh &
ditoskan kemudian masukan air & kesemua bhn2 di atas tadi.
Masak seperti memasak nasi biasa.

Saturday, March 12, 2011

Kek Pisang Coklat

Selamat petang semua...
Aku baru jer siap buat kek pisang ni, hujan2 ni kalau ada makanan utk dimakan sedap jugak..
Pertama kali seumur hidup aku buat kek pisang ni, sebelum ni x pernah buat pon ..tapi bila tengok resepi kat dalam internet rasa macam senang jer..
mcm kek2 yg lain jugak..so aku pon try lah utk membuatnya...
Sambil duk jaga anak sambil buat kek nih!!
maklumlah ada ank kecik nih mcm tulah....Inilah dia hasilnya .. kek aku yg telah siap dimasak...

Nasib baiklah menjadi Kek Pisang Coklat ni....Makin syok nak msk..hi3xx..
Aku ambik resepi ni kat My Resepi..
Resepi sebenar tak letak coklat, tapi aku sajer letak..suka2 .
Makan masa kek panas2 lagi sedappp.....

Byk keping jugak dapat bila dipotong-potong, 
untuk tidak membazir aku bagi sedikit kat jiran sebelah..
bukannya apa nanti kan tak habis plak...Daripada buang nanti baik lah kita sedekahkan sikit kat jiran2...dapatlah pahalanya nanti..hi3xxx...

Tak berapa cantiklah gambarnya...
tak tahulah kamera aku ni...
Biasalah kamera murah..mcm tulah gamaknya!!!hi3xxx...
Saper2 yg nak resepi ni bolehlah layari My Resepi .com. 
Tapi kalu yg mls nak search kat situ..sini aku ada salin resepinya..

Bahan2nya
2 cawan Tepung gandum
1 cawan pisang ( dilecek)
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
3/4 cawan gula ( kurang manisla )
3/4 cawan minyak
3 biji telor
Coklat masakan ( diparut )

Cara2nya
Pukul telor sampai kembang ( aku just blend jer ). 
Masukan pisang, gula,minyak &
akhir sekali masukan tepung sedikit demi sedikit bersama dgn soda & baking powder. 
Kacau bagi rata. Selepas itu kalau yg nak masukan
coklat tu bolehlah parut sikit2 dalam bekas adunan kek tadi..Lepas itu kukus selama
1/2 jam atau 45 minit.

WASSALAM
&
SELAMAT MENCUBA

Nasi Goreng Telor

Assalamualaikum..Apa khabar semua..Harap2 semuanya sihat2 belaka...
hari ni, aku just masak nasi goreng utk hidangan tengahari , gara2 kehabisan stok lauk2 mentah kat peti ais. Jadi terhasilah Nasi Goreng Telor ini..Sepatutnya nasi goreng ayam, tapi dah lauk ayam takder aku letaklah telor.......
Guna apa yg ada kat dapur..

Bahan2nya

2 cawan nasi putih
3 ulas bwng merah
1 ulas bwg putih
1 sm sos tiram
2 biji telor ( 1 biji goreng dgn nasi )
( 1 biji buat telor mata )
sedikit serbuk kunyit
1 labu bwg besar

Cara2nya
Bwg putih & bwng merah ditumbuk & di tumis hingga naik bau.Masukan telor & kacau bagi hancur, kemudian masukan nasi, sedikit serbuk kunyit. Akhir sekali masukan perisan garam & gula.Kalau ada sayur boleh masukan sayur. Aku letak bwg besar sebab takder sayur.

Wednesday, March 9, 2011

Agar-agar santan pandan

Agar-agar santan pandan ni aku buat semalam sajer jer nak 
habiskan serbuk agar2 yg masih tinggal lepas buat untuk 
majlis Maulidurasul di sekolah anak aku hari tu.., 
mesti korang tertanya-tanya kenapa agar2 santan aku ni tak nampak dia punya santan kat ats tu..
hihi..aku pon tak tau knp kali ni bila buatnya jadi macam ni..
aku rasa mungkin disebabkan santan terlalu byk..jd tak berapa nampak santan kat ats tu..
lgpon warna nya nampak sekata x der lapisan....
tak kisahlah janji sedap untuk dimakan..
Kebetulan plak semalam cik hubby nak ke Kuala Lumpur, 
jadi aku bekalkan sedikit untuknya supaya boleh dimakan sewaktu dlm perjalanan...
*
*
*
Semalaman jugaklah aku tidur di umah mertua, ni baru jer sampai umah..
anak2 dah tidur nyenyak, cik hubby tu pon dah lena tidur..letih agaknyer bawa kereta..
apa tidaknya bertolak semalam, sampai pagi tadi tghr terus bertolak balik sini...
jadi tanpa gangguan dapatlah aku update blog aku ni....
kali ni aku sajer tak letak resepi agar2 santan ni..bukannya aper...
tak tahu nak tulis camner..resepi ni main agak2 jer sukatannya...sebabnya serbuk agar2 tu terlalu sedikit..
bila diletak dalam acuan tu hanya dapat dalam 10 biji jer...tapi aku tahu,,...
semua org pon th cara nak buat agar2 ni..so kalau x diletakan di sini pon x jadi masalah..
okeylah...rasa letih & mengantuk,..semalam si Raffeq meragam sedikit, mungkin disebabkan beralih tempat tidur, tak berapa nak tidur, ditambah dengan takder buaian, jadi makinlah susah dia nak tidur..
asyik merengek jer..dah lewat mlm baru boleh tidur...

Monday, March 7, 2011

Putri Mandi ( kepek hidung )

Inilah dia kuih putri mandi ..
ataupon dikenali dengan gelaran kepek hidung...kuih ni aku buat
dalam beberapa hari yg lepas..kebiasaannya org buat dalam bulan puasa
dijadikan juadah utk berbuka tapi tak salah jugak kalau dimakan di hari2 & waktu yg lain..hi3x..


Bahan2nya
1 cawan tepung pulut ( hidangan utk 2 org )
sedikit air & pewarna hijau / air daun pandan
Cara2nya

1. sediakan bekas yg besar, senang utk mengadun bhn tersebut.
2. masukan tepung pulut, sedikit air ( masuk air sikit2 ) takut  lembik + pewarna sekali
3. Adun sampai jadi doh jgn terlalu keras & jgn terlalu lembik
4. Kemudian buat bentuk bulat2 dalam sebesar ibu jari & kemek kan di bhg dalamnya.
5. Masak air dalam periuk sehingga mendidih , kemudian masukan adunan yg telah siap dibentuk. Apabila semua kuih yg telah dimasukan tadi timbul bolehla diangkat & ditoskan.

Bahah2 utk kelapa
1 cawan kelapa putih mesin
sedikit gula, garam
1 keping gula melaka ( nak bg hitam masukan sedikit air gula melaka yg telah dihanguskan )
Sedikit air


Cara2nya
Masukan kesemua bahan & kacau di atas api yg perlahan. Masak sehingga gula & manisan sebati dgn kelapa. Apabila kelapa dah jadi bersinar dan melekit bolehlah matikan api. Kemudian masukan kuih yg telah masak ke dalam kelapa tadi & gaul bagi rata.

Udang Masak Merah

Makanan kegemaran seisi keluarga


Bahan2nya

250 gram udang
8 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih *
1/2 inci halia*
6 biji lada kering*
1 sudu besar sos tomato
sedikit belacan
garam & gula secukup rasa
sedikit minyak utk tumis

Cara2nya

1. Udang digoreng separuh masak & ditoskan
2. Semua bahan2 bertanda * diblend  & tumis sehingga garing
3. Masukan udang yg telah digoreng separuh masak tadi, masukan perisa garam & gula.
4.. masukan sedikit air, biarkan mendidih beberapa minit
( jgn terlalu lama nanti udang tak sedap bila terlalu masak )
5.Kemudian boleh diangkat & dihidang

Kerabu Sotong


Kerabu sotong ni aku masak dalam minggu lepas..disebabkan internet kat umah 
takleh nak guna tak boleh lah nak 'tayangkan' di sini...Takyah citer panjang2..aku terus jer salin resepinya...
( ini resepi aku punyalah..kalau org lain tu maybe lain plak!!)

Bahan2nya

6 ekor sotong dipotong bulat2 ( direbus )
1 batang serai ( dipotong halus )
1 labu bwng besar ( dipotong nipis )
2 ulas bawang merah ( dipotong nipis )
2 biji cili padi ( dipotong halus )
2/3 helai daun limau purut ( dipotong )
2 biji asam limau ( ambik air )
2 biji buah tomato ( potong memanjang nipis2 )
daun bawng & daun sup (ditabur di atas )

garam & gula secukup rasa

Cara2
1. Rebus sotong & jgn di buang airnya ( jgn terlalu byk air )
2. Setelah masak, masukan semua bhn2 tadi ke dalam bekas bersama sotong & gaul bagi serata.
3. Masukan air perahan limau nipis beserta perisa garam & gula.

Apa sudah jadi ni???

Alahai...
apa nak jadi, gara-gara terlewat bayar bil broadband,
internet tak boleh guna..takder internet ni susah jugak banyak citer2 
yg tergendala..tak dapat nak di 'updatekan '..nantilah yea!!!
bila dah ada masa yg luang aku akan cuba masukan citer2 yg tertunggak tu...hi2xx...
nak berfacebook pon tak boleh...tadi dah pergi settle dah..jadi ni dah boleh guna, bukannya apa selalu jer tangguh nak ke pejabat celcom tu..
nak byr online tak biasa ..tapi takper lepas ni bayar online jer lagi senang...tambah2 dah anak kecik ni susah nak kuar...nak kena dia besar sikit baru boleh bawa sekali...hihi..
.apapon ..tunggu yea dengan citer2 aku nanti.!!Sekarang ni tak boleh nak mengarang,anak tak tido lagi..nanti kan tak sempat nak siap......oklah nak ergi tidurkan sikecik...& Selamat malam semua semoga malam ini mimpikan yg indah2....Good Night & sweet dream!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TOP TEN MEMBER VISIT

Laguku

Kau yg merubah segalanya..
kau sebenarnya yg mencuri hati
aku yg masih meratapi kehancuran
cinta lalu yg tak kesampaian

Apakah aku yg terburu-buru
cuba melupakan peristiwa lalu
atau mungkinkah ku terpesona
pada kejujuran yg engkau berikan

Tercipta suatu ikatan ...
Yg kita bina dari kehancuran
Masa silamm.....
Oh tuhan...
Kau restukanlah cinta indah
bagai pelangi kekal abadiey

Masih jauh sayang perjalanan kita
Pasti ada yg beronak duri
Namun tiada yg berubah rasa
Kerna ku tahu kau saja di hati..