Tuesday, June 28, 2011

Suka-suka

 Emm..Gambar lagi....Macam kata kawan aku Cikgu Ieda..saper2 yg alahan dengan gambar2 tolong jgn masuk awl2 lagi....hihihi...

 Sebenarnya sajer testing tudung baru...nak tengok sesuai ke tak dengan muka aku...







rasa2 ok tak...???takut org tengok kita pakai ..lucu jer....hihikalau ty anak aku...comel sokmo!!kalau tanya cik hubbu plak..dia kata mcm Mek Bunga...hihi....kalau org kelantan dia pahamlah aa maksudnya..kalau org luar tu..susahlah sikit......

Monday, June 27, 2011

Kami Adik Beradik

Kami adik beradik....bukannya pemain bola sepak Negara yg biso2 tuh...
Alkisahnya...Si abanglah ni..duk mengamuk nak suruh belikan baju bola..sampai adik pon nak kena pakai baju bola jugak....

Gara2 aku bawa diorang g Pasar Tani Jumaat lepas, Apa lagi si Mifzal dah lama duk nak beli baju bola ni..almaklumlah 2 3 menjak ni kanak2 duk tengah mengiler kan baju bola..tambah2 pulak pasukan Negara kita menang vs  Lubnan...tu yg ,makin menjadi2 ank aku nak pakai baju bola..hari tuh duk tengah hangat baju bola Negeri Kelantan..Budak2 pon minat bola jugak yer!!!!ank aku kata " x beli baju merah negeri Kelate, sebab kaloh etek hr tu"huhuhu.....

 Walaupon panas...si adik terpaksalah pakai jugak...
hihih....Mama pon sajerla taknak lepaskan peluang, nak snap byk2 gambar diorang pakai baju ni....hihi
saja buat modal nak letak dalam blog..kalau tak takderlah idea Mama nih!!!...

 Saper2 yg tersesat kat Blog aku nih..jgnlah menyampah plak tgk gambar2 ni.....
kalau yg tak suka tu, boleh close jer...& kalau yg sudi... jommmlah layan lagi gambar2 kat bwh ni....huhu




 Tengok Mama ke???sampai ternganga mulut..





dah habissss dahhhhhhhhhhhh....takder yg menarik pon..Terima kasih bagi yg sudi.....

~Dari Dapurku~

Assalamualikum...Dah lama x update blog...bukannya apa, macam biasa lah internet slow sangat...mls nak tunggu lama bila nak upload gambar,,,dah lupa entry apa yg nak dimasukan...berminggu-minggu, walauapapon nak jugak masukan masakan2 yg tak seberapa dariku....Sekadar nak masukan gambar jer..mls nak salin resepinya....
Jom layan japp....

Ayam masak kicap
Udang goreng rempah kari


 Udang Masak Merah

Puding Jagung

Ikan Tiga rasa..emm, tak knl la ijan aper...nak kata ikan kenmbung bukan..tapi sedapp...

Maggie Goreng..

.....Wassalam.....

Saturday, June 18, 2011

Talam Sagu

Entry yang tertunda..dah cuba upload beberapa kali, tapi internet slow sangat..so hr ni baru boleh tayangkan talam sagu yg aku buat nih!!nampak tak berapa cantik..x sama mcm yg izah buat...Pertama kali aku buat talam sagu ni..kalau yg talam ubi n talam tepung beras gula melaka tu dah biasa ..tapi kalau kat kelatan kuih ni org panggil kuih 'tepung boko'...hihi..pelik kan bunyinya????unik sungguh bhs ore kelate....kadang2 mcm bunyi nama kuih bila disebut dalam loghat kelate.....apapon rasa & cara membuatnya tetap sama..Untuk dapatkan resepinya boleh KLIK SINI

Aku buat ni ngam2 untuk 5 biji bekas jer...santan tu agak pekat sikit  tu yg jadi x sama rata... mungkin aku terlebih letak tepung beras..

Bahan2nya
( Lapisan bawah )
1 cawan sagu dibasuh & ditoskan
1/2 cawan air
1/4 cawan gula
Pewrana hijau / air daun pandan
 - Semua bhn2 ini dicampur dan dimasak di atas api yg kecik.masak amapai biji sagu masak. Bila dah masak masukan ke dalam bekas acuan tadi.

( Lapisan Atas )

1/2 cawan santan
1/4 cawan air
1/4 tepung beras
sedikit garam
-Campur semua bhn2 tadi & kacau sehingga adunan mendidih.Bila dah masak tuangkan ke dalam acuan sagu tadi.

Kepada tuan punya resepi..saya tukar sikit sukatan2 bhn kuih ni..tapi resepinya tetap sama...just tukar sukatan nya jer..Apapon terima kasih....

Sunday, June 12, 2011

Kenduri Lagiii...

Kenduri rumah member adik ipar aku 11.06.2011
Hari ni kena jd driver Mak mertua, jom kita layan gambar yg sempat aku ambik. Tak berkesempatan tengok pengantin bersanding, sebab kami dah sampai lewat..pengantin dah siap tukar baju dah...apapon sempat berposing....

 Warna Unggu...Comel jugak kan???

 Emm,...aku pon nak naik pelamin jugak nih!!

 With ChebSu adik my biras..




 Mama ( Ibu Mertua ku)


Sempat berposing sebelum g kenduri...






Saturday, June 11, 2011

Rambutan pon adaaaa.....

 Buah Rambutan..semua kenal kan???hihi....
Tiba2 Cik Hubby aku bawa balik buah ni...dia beli sampai 3 kilo....
jenuhlah nak makan...anak teruna aku suka sangat...

Sedapp..manis sekali.....!! silalah makan yer!!

Friday, June 10, 2011

Makan Kenduri

Nampaknya tak lama nak upload gambar..so aku nak masukan gambar masa ambik kat sepupu ma kahwin....just layan gambar2 jer..tak nak story panjang2..


TARIKH : 07/06/2011
Warna Tema : Merah + Putih , rata2 g kenduri pilih pelamin warna nih...so beutiful!!!..


Dari kiri tok saudara Moksu, Kahmah Mak saudara, Makcik Wenoh Mak saudara
& my biras Kak Sikin
kat dukong tu...tentulah si Rafeeq ank aku....

Masih org yg sama..cuma yg bertudung hitam di atas kerusi pengantin tu mak mertua aku....

Emm..baru nampak muka aku,,,,kik..pakai warna hitam hari ni....



Selamat Pengantin Baru buat Suria & Ismail..Semoga Berbahagia selalu...


*
*
*
Selingan lg, snap ragam Raffeq sebelum g mkn kenduri..






Tengok aper tu???mesti duk tengok kasut tuh!!yealah orang baru pakai kasut...
Mula2 pakai asyik nak pegang jer....hihi....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TOP TEN MEMBER VISIT

Laguku

Kau yg merubah segalanya..
kau sebenarnya yg mencuri hati
aku yg masih meratapi kehancuran
cinta lalu yg tak kesampaian

Apakah aku yg terburu-buru
cuba melupakan peristiwa lalu
atau mungkinkah ku terpesona
pada kejujuran yg engkau berikan

Tercipta suatu ikatan ...
Yg kita bina dari kehancuran
Masa silamm.....
Oh tuhan...
Kau restukanlah cinta indah
bagai pelangi kekal abadiey

Masih jauh sayang perjalanan kita
Pasti ada yg beronak duri
Namun tiada yg berubah rasa
Kerna ku tahu kau saja di hati..