Saturday, January 29, 2011

~SRi KaYa~

Hujan renyai-renyai yg turun membuatkan perutku terasa lapar..
tak tahu apa yg nak dimakan..
makanan pon tiada di dapurku....ku intai2 barangkali ada brg2 di dalam almari ...yg boleh dijadikan juadah petang ni....umm..nasib baiklah ada beras pulut..tanpa berlengah-lengah lg aku pon sediakan bhn2 utk memasak pulut Sri kaya ni...
emmm...kuih ni mmg kuih yg aku suka tambah2 yg warna coklat tu....
sedap....

*
*
*
*



Inilah hasil kuih yang telah siap dimasak..
gambar tak berapa cantik sebab guna crystal eye notebook...
kamera adik pinjam..so utk tidak lepaskan peluang nak masukan nya dia blog ku ini..
terpaksalah guna apa yg ada..hihi..
tak kisah janji dapat 'share' bersama-sama kawan...

Maaf...gambar ni ada sedikit gangguan...
tiba2 jer ank aku kat belakang tuh..
dahlah tak berbajxu....
hu3x..
takpelah takyah tengok budak tuh!!!tengok gambar kuih jer..
pura2 tak ada org kat belakang tu....

Bagi mereka yg ingin mencuba boleh mencuba resepi ini...
resepi ni aku ambik dr salah seorang guru masa mengajar kat SMK Alor Pasir dulu...
sekali buat dah jadi..
senang saja....

BAHAN2 NYA ( Hidangan utk 3 org sajer )

LAPISAN BAWAH

1 Cwn beras pulut
sedikit santan &
air sedikit garam ( dikukus @ masak mcm biasa )
lepas masak tekap didlm loyang

LAPISAN ATAS

3 biji telor
1 setengah keping gula melaka
sedikit gula
sedikit air
semua bahan dicairkan dalam periuk kecuali telor
setelah semuanya sebati masukan di atas lapisan pulut
kemudian kukus sehingga masak

~~:SELAMAT MENCUBA:~~

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TOP TEN MEMBER VISIT

Laguku

Kau yg merubah segalanya..
kau sebenarnya yg mencuri hati
aku yg masih meratapi kehancuran
cinta lalu yg tak kesampaian

Apakah aku yg terburu-buru
cuba melupakan peristiwa lalu
atau mungkinkah ku terpesona
pada kejujuran yg engkau berikan

Tercipta suatu ikatan ...
Yg kita bina dari kehancuran
Masa silamm.....
Oh tuhan...
Kau restukanlah cinta indah
bagai pelangi kekal abadiey

Masih jauh sayang perjalanan kita
Pasti ada yg beronak duri
Namun tiada yg berubah rasa
Kerna ku tahu kau saja di hati..