Saturday, February 19, 2011

Sotong Goreng Kunyit

Ni menu semalam..tak sempat nak update,...aku masukan hari ni...Sotong masak kunyit ni favourite my hubby...dah lama x masak mcm ni...memandangkan bahan2nya agak simple dan sememangnya dah ada kat dapur aku ni..just campak2 jer...hi3xx..

Bahan2nya

10 ekor sotong dipotong ( digaul bersama kunyit & sedikit garam )
2 ulas bwg putih ( ditumbuk / blender)
5 ulas bawang merah ( ditumbuk / blender )
1 labu bawang besar ( dipotong )
1 biji lada merah ( dipotong )
1 biji buah tomato ( dibelah 4 )
sedikit serbuk kunyit
perisa ( garam, gula, ajinomoto )

Cara2
Tumis bahan2 yg ditumbuk hingga garing. Kemudian masukan sotong .Goreng sehingga masak & bolehlah masukan bwng besar, tomato & lada besar.Kalau masak dalam kuantiti yg banyak, disyorkan blender bahan2 td.Aku just tumbuk sebab masak sedikit jer.Maklumlah nak cepat lah katakan...Simple jer tp sedaplah jugak makan bersama nasi + sambal belacan..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TOP TEN MEMBER VISIT

Laguku

Kau yg merubah segalanya..
kau sebenarnya yg mencuri hati
aku yg masih meratapi kehancuran
cinta lalu yg tak kesampaian

Apakah aku yg terburu-buru
cuba melupakan peristiwa lalu
atau mungkinkah ku terpesona
pada kejujuran yg engkau berikan

Tercipta suatu ikatan ...
Yg kita bina dari kehancuran
Masa silamm.....
Oh tuhan...
Kau restukanlah cinta indah
bagai pelangi kekal abadiey

Masih jauh sayang perjalanan kita
Pasti ada yg beronak duri
Namun tiada yg berubah rasa
Kerna ku tahu kau saja di hati..